Ted./Harvey Otten: World of Food

 

De World of Food is een overdekte markt met restaurants, cateraars en verswaren voor en door de 146 nationaliteiten uit Amsterdam Zuidoost, beter bekend als de Bijlmer. Dit multiculinaire evenementengebouw moet uitgroeien tot een begrip dat de Bijlmer overstijgt.

Harvey Otten en Ted Schulten hebben het initiatief genomen de ideeën voor een World of Food concreet te maken. Met het oog op het aantal leegstaande panden in Zuidoost ligt het voor de hand de World of Food te huisvesten in bestaande bouw. Gekozen is voor een leegstaande parkeergarage.

Deze vraag behelst meer dan een ruimtelijk ontwerp. Er is een samenwerking aangegaan met partijen die uitblinken in het waar maken van onorthodoxe oplossingen. Lingotto en EME hospitality projects zijn benaderd mee te denken over locatie en exploitatie-mogelijkheden.

De parkeergarage wordt met minimale middelen verbouwd tot een spectaculair gebouw. De lage verdiepingshoogte is verhoogd door grote gaten te zagen in de dunne betonvloeren. De voorgespannen betonbalken worden gehandhaafd. Dit verhoogd zowel de kostentechnische haalbaarheid als de authenciteit van het ontwerp. De oorspronkelijke parkeergarage is bewust ruw gehouden. Wat eens betonnen lelijkheid was wordt de trots van de Bijlmer.