Bijzondere projectaanpak Black Jack Buiksloterham in “De Architect”

artikel architect-1

In het tijdschrift “De Architect” deze maand een katern over nieuwe vormen van projectontwikkeling. Dirk Jan van Wieringhen Borski en René de Prie
komen uitgebreid aan het woord over hun plannen voor woongebouw Black Jack in de Buiksloterham. Deze bottom-up ontwikkeling wordt tegen de achtergrond van de crisis in de woningmarkt geplaatst. Nu er licht aan het eind van de tunnel gloort wordt de vraag opgeworpen of particuliere en collectief particuliere ontwikkeling een tijdelijk verschijnsel zijn. Wat Dirk Jan van Wieringhen Borski betreft niet:

“Wanneer eindgebruikers vroeg worden betrokken, wordt hun gebouw veel sterker toegesneden op hun eigen woonwensen. Dat vertaalt zich in bredere balkons, meer flexibiliteit in de woningplattegrond, keuzevrijheid in het soort gevel en een grotere vloer-tot-vloermaat”… “Ik heb altijd al ontworpen vanuit de ruimtelijke, functionele kwaliteit van het gebouw voor de latere eindgebruiker. Bovendien zocht ik altijd naar maximale flexibiliteit en wat overmaat, zodat de uiteindelijke
gebruiker nog zijn eigen draai aan het gebouw kan geven. Dat deed ik voor mijn eigen woning en later ook voor mijn eigen kantoorgebouw. Nu ik vanuit mijn rol als initiator van Black Jack óók de consequenties zal voelen als we onvoldoende bewoners weten te interesseren, zijn deze aspecten alleen maar belangrijker geworden.”

Lees hier het hele artikel

Lees meer over Black Jack op blackjackbsh.nl