XOOMlab op (handels)missie naar Istanbul

image

Hoe functioneert een stad die jaarlijks met een half miljoen mensen groeit? XOOMlab ging naar Istanbul om de dynamiek en de problematiek van organische stedenbouw te ervaren. De werkelijkheid bleek weerbarstiger. In Istanbul woedt een voortdurende strijd tussen de machthebbers die de chaos van deze metropool willen inperken en de uitdijende bevolking die in de stad wil leven. Deze strijd werd zichtbaar in de rellen rond het Taksimplein. Wat begon als een betoging voor het behoud van een park mondde uit in demonstraties tegen het zittende bewind. Dat plaatst de excursies langs het zakendistrict Levent de winkelboulevard Bagdat Caddesi en de drukke straten van Fatih, Besiktas, en Kadikoy in een ander licht. Tijdens ons bezoek aan het Nederlands consulaat drong scherp tot ons door waar onze polderkracht ligt. Nederlanders zijn niet van de chaos en niet van de wolkenkrabbers. Wij zijn van de inspraak en de menselijke schaal. In Istanbul lijkt een middenklasse te ontstaan die mee wil praten over hun leefomgeving. XOOMlab denkt dat op de schaal van de buurt dat ook in Istanbul mogelijk is. Vat krijgen op ongebreidelde organische groei lukt makkelijker samen dan alleen.