Op de bres voor kleinschalig ontwikkelen

11256588_754886117957388_327044811927670068_n

Op deze foto leidt collega Dirk Jan van Wieringhen Borski top-ambtenaren van het directoraat-generaal Wonen en bouwen langs project Black Jack Buiksloterham. Bewoners, politici en ambtenaren kijken enthousiast naar de middeldure huur en CPO projecten die XOOMlab en andere kleine partijen in gang hebben gezet. Dit zijn projecten die gestart zijn in de crisistijd. Waar niet gekozen is om alle charme weg te bezuinigen maar waar door een beperkte overhead en een grote betrokkenheid van de bewoners maximale kwaliteit is geleverd. Projecten die sneller, innovatiever en goedkoper gerealiseerd zijn dan de projecten van de grote collega’s.
Nu is in Amsterdam de woningbouwcrisis voorbij. Gaan we weer op de oude voet verder? Of durven we meer ruimte te laten aan kleinschalig ontwikkelen? Enigszins teleurgesteld zien we dat de gemeente Amsterdam maar enkele kleinschalige projecten in de planning heeft staan terwijl de massale projecten van 100 woningen of meer weer enthousiast worden getenderd. Optimistisch als we zijn dagen we de gemeente uit die grootschalige projecten te splitsen in kleinere delen. De crisis heeft tenslotte geleerd dat kleinschalig ontwikkelen betere woningen en fijnere buurten oplevert.