Bouw 19 huurwoningen in Jan Ligthartschool gestart

image

Donderdag 18 juni kregen we van stadsdeelbestuurder Thijs Reuten de sleutels van de voormalige Jan Ligthartschool. Begin 2016 zullen hierin 19 woningen met maandhuren tot 950 euro worden opgeleverd. Dit gebouw in de Transvaalbuurt in Amsterdam Oost werd in de jaren twintig gebouwd als een school voor buitengewoon onderwijs. De architecten van XOOMlab besloten hier een buitengewoon project van te maken. Het is in Amsterdam ongebruikelijk om op kleine schaal huurpanden te ontwikkelen. Voor grotere beleggers en woningcorporaties zijn projecten van minder dan 40 woningen te klein om de proceskosten te kunnen dragen. Volgens de analyse van XOOMlab zijn er in de veranderende huurmarkt nieuwe kleinere partijen die bereid zijn met scherpere rendementen projecten van deze grootte te financieren.
Samen met Vink bouw heeft XOOMlab in een jaar tijd het ontwerp, de ontwikkeling en de bestemmingswijziging van de Jan Ligthartschool voorbereid. De kenmerkende gevels en veel interieuronderdelen in de klaslokalen blijven gehandhaafd. Op de binnenplaats werd zelfs een gemeentelijk monument “ontdekt”. Het houten noodgebouw op het binnenterrein bleek de laatste Oostenrijkse noodschool in Amsterdam te zijn. Na de oorlog kreeg de gemeente honderd bouwpaketten om de snelle aanwas van kinderen les te kunnen geven. Binnenkort worden de laatste drie lokalen van deze compensatiescholen weer bewoond.
De Jan Ligthartschool is één van de vele panden in het bezit van de gemeente Amsterdam die kunnen worden herbestemd. Het project laat zien hoe kleinschalig ontwikkelen het bouwen van woningen sneller en goedkoper maakt. Daardoor blijft geld over voor een betere kwaliteit woningen voor een scherpe prijs.

Lees hier meer over dit project