Jan Ligthart

16146-10

We kunnen natuurlijk heel bescheiden stellen dat het een kwestie is van smaak maar tot nu toe zijn alle bezoekers het met ons eens. De 19 mooiste middeldure huurwoningen van Amsterdam vind je allemaal in de Jan Ligthartschool. In de ene slaap je onder een zes meter hoge zolderkap. In de andere heb je het oude klimrek nog aan de wand van je gymzaalkamer hangen. Iedere woning is uniek. Van de tot woonkamer verbouwde klaslokalen tot het appartement in de voormalige fietsenstalling. Dat alles rond een bloeiende binnentuin. Waar in Amsterdam voor zoveel kwaliteit op de vrije markt meestal de hoofdprijs wordt gevraagd heeft de belegger op deze plek zich gecommiteerd de woningen 15 jaar lang middelduur te houden. Natuurlijk zijn onze collega’s Joost, Dirk Jan, René en Harvey trots op het resultaat van hun ontwikkeling en ontwerp. 1 juni 2014 namen de 4 XOOMlab collega’s en Vink Bouw een optie op de school. Daarna is gestart met het ontwerp, is het bestemmingsplan gewijzigd, zijn alle vergunningen geregeld en is het bestaande gebouw getransformeerd naar betaalbare woningen. 19 mei 2016 kregen alle huurders de sleutel van hun woning. Honderden anderen hadden graag ook zo willen wonen. De Jan Ligthartschool is het voorbeeld dat met kleinschalige projecten in de kortst mogelijke tijd, een hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs wordt geleverd. Amsterdam heeft meer van zulke projecten nodig.

foto’s: Luuk Kramer

16146-0816150-2516150-6716150-82