Frisse ideeën opdoen in Helsinki

Onder het motto “de frisse stad” bezochten we met XOOMlab Helsinki. Onze verwachtingen werden overtroffen. Het weer was frisser en de Finse ontwerpen zeker. Alleen al het Design District telt 200 baanbrekende bedrijven. Van het gerenommeerde Artek, waarvoor Alvar Aalto in de jaren ’30 de eerste stoelen ontwierp, tot de innovatieve mode uit katoenafval van purewaste.

We fietsten langs de rotskust, tussen de tiny houses in de parken die wij bossen zouden noemen. We wisten al dat Finland de beste basisscholen ter wereld heeft en zagen met eigen ogen dat met hout bouwen de duurzame toekomst wordt.

Nieuw voor ons was dat Helsinki nog harder groeit dan Amsterdam. Overal wordt gebouwd. Van de 5 miljoen Finnen wonen er al 1 miljoen in Helsinki. Ook de bedaarde Finnen zoeken kansen in hun enige metropool.

Op de foto staan we juichend bij het project Merenkulkijanranta op het eiland Lauttasaari. 225 woningen op ruim 2 hectare rotsige zeekust. Kwalitatief hoogwaardig wonen. Vlakbij een gloednieuw metrostation. De metro gaat helaas pas in 2017 rijden. De oplevering is een jaar vertraagd. Dat kwam ons dan weer wel bekend voor.