THE EMPRESS eerst de Telegraaf, toen de Kasbank en nu?

Ooit was de Nieuwezijdse Voorburgwal dé Krantenstraat van Nederland. Meer dan tien dagbladen zaten hier hartje Amsterdam bovenop het nieuws. Het meest beroemd en berucht was het hoofdkantoor van de Telegraaf. Dit destijds hypermoderne gebouw werd in de jaren twintig ontworpen door architect J.F. Staal, ook bekend van de wolkenkrabber in Amsterdam Zuid en de Beurs in Rotterdam. Het is een uit gesinterde baksteen opgetrokken krantenmachine. Vrachtwagens reden dagelijks vanuit de kelder het nieuws Wakker Nederland in. De grote drukpersen stonden op de begane grond achter hoge puien met glazen bouwstenen. Daarboven keken vier lagen met redactiekantoren uit over de Amsterdamse binnenstad. Op de zestig meter hoge torenspits staan gebeeldhouwde krantenjongens nog steeds het nieuws van de daken te schreeuwen.

Sinds de Telegraaf naar de rand van de stad vertrok is dit rijksmonument in bezit van de Kasbank. Onlangs is het pand verkocht. In opdracht van NL Real Estate mocht XOOMlab-collega Stefan Noordhoek van ZZESTO de marketing voor deze verkoop verzorgen. Voor een bouwkundige en historische analyse van het gebouw riep hij de hulp in van architect Harvey Otten.

Geïnspireerd door het roemruchte verleden en met een knipoog naar haar vroegere leven als drukkerij werd het gebouw THE EMPRESS gedoopt. Er ligt een prachtige kans om aan dit gebouw een nieuwe bestemming te geven. Stefan en Harvey hopen dat het Investment Memorandum dat zij daarvoor hielpen samenstellen een eerste aanzet is.

kasbank_teaser_v07-publication6 kasbank_teaser_v07-publication-4 kasbank_teaser_v07-publication-2