Bewonersinitiatief redt betonkraan

Een icoon van Amsterdam-Noord is gered. Stadsdeel Noord en de vereniging Paard van Noord hebben de handen ineengeslagen om de oude betonkraan van de Van Baarsen Betonfabriek in ere te herstellen.

De kraan staat aan de basis van de ontwikkeling van Amsterdam-Noord en heeft een grote rol gehad bij de aanleg van de Molenwijk, de Banne en Nieuwendam Noord. De betonkraan kreeg de naam ‘Paard van Noord’ omdat hij werd gezien als werkpaard. Toen de fabriek de deuren sloot, werd de kraan deels  gedemonteerd en liggen de delen sinds de demontage  in het zand van nieuwbouwwijk de Bongerd te wachten op een tweede leven.

In 2014 dreigde de kraan te worden afgevoerd, maar bewoners Bas Kok en Joost Vorstenbosch zagen een nieuwe functie voor het paard. Samen met omwonenden van de nieuwbouwwijk en het zijkanaal I richtte zij de Vereniging Paard van Noord op, met als doel het Paard nieuw leven in te blazen. Daarbij symboliseert het paard de geschiedenis van een wijk.

Architect Joost Vorstenbosch van XOOMlab heeft met Aram Leeuw het haalbaarheidsonderzoek verricht naar de herbouw van de kraan, samen met het Team Bouw van de Vereniging Paard van Noord.

Ook Bas Kok, voorzitter van de vereniging is blij met de samenwerking met het stadsdeel die tot de redding van het Paard heeft geleid. “Zoals het cement van deze kraan vroeger de voeg vormde tussen bouwstenen, zo verbindt straks het Paard van Noord ook verschillende elementen. De kraan staat centraal in Noord en vormt een visueel middelpunt. Hij legt contact met de kranen van NDSM en trekt op die manier het IJ dieper Noord-inwaarts. Bovenal verbindt hij buurten en mensen van Noord. Tuindorp-Oostzaan, Kadoelen, de Banne, Buiksloterham en NDSM staan nu nog met de ruggen naar elkaar. Straks zien ze allemaal het Paard van Noord.” 

pvn_links240316pvn_onder240316