Black Jack

De Buiksloterham in Amsterdam Noord verandert in rap tempo van een verlaten gebied met grijze loodsen in een bruisende wijk waar mensen wonen en werken. Dat is bijna onvoorstelbaar voor wie twee jaar geleden op de winderige zandvlakte stond bij het slaan van de eerste paal voor Black Jack Buiksloterham. In 2012, in het diepst van de financiële crisis, namen XOOMlab-collega’s Dirk Jan van Wieringhen Borski (BNB) en René de Prie (BO6) het initiatief voor het grootste CPO project van Amsterdam. Het project is binnen XOOMlab tot op het laatste detail uitgewerkt door Jeroen Snel en Sander Bader.

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap wat er in gewoon Nederlands op neerkomt dat toekomstige bewoners zelf het pand ontwikkelen in samenwerking met de architect en de aannemer. Door bewoners vanaf het begin te betrekken staat kwaliteit bij alle keuzes voorop. De ambitie voor Black Jack Buiksloterham lag hoog. Alle woningen hebben rondom diepe balkons en een compleet glazen gevel met uitzicht tot over het IJ en de NDSM werf. Mede dankzij Warmte Koude Opslag in de grond en een dak dat is volgelegd met zonnepanelen is het project energieneutraal. Er wordt evenveel energie opgewekt als er wordt gebruikt.

Alle appartementen zijn inmiddels bewoond. Binnen het flexibele casco heeft iedereen een eigen invulling aan de woning kunnen geven. De kopers die destijds geloofden in de plannen van Dirk Jan en René hebben hun unieke casco-woning tegen kostprijs kunnen bouwen. Nu de gekte op de Amsterdamse woningmarkt compleet is blijkt dat een troefkaart die boven verwachting uitpakt. Black Jack doet meer dan ooit zijn naam eer aan.

Lees meer over dit project op: b-n-b.nl en bo6.nl

img_6177img_6179

16039-25

foto’s Luuk Kramer