XOOMlab en Centrumeiland IJburg

Binnenkort start de gemeente Amsterdam met de bouw van woningen op het Centrumeiland, het nieuwe eiland van IJburg. Vier jaar geleden organiseerden we met XOOMlab een bijeenkomst over dit eiland. De bouw zat midden in een crisis. De gemeente twijfelde of er wel gestart moest worden met de aanleg van een eiland waarvan nog niet zeker was dat er mensen zouden gaan wonen. Er gingen zelfs stemmen op om er maar een tijdelijk vakantie-eiland van te maken.

Wij waren er van overtuigd dat de markt zou aantrekken en dat er woningen op het Centrumeiland konden komen. Enthousiast over de kans die er op dit onontgonnen nieuwe land lag richtten we de coöperatie CPEI op. Collectief Particuliere Eiland Ontwikkeling noemden we het initiatief. We hadden tenslotte al ervaring met collectieve woningbouwprojecten met zelfbouw en met ons eigen kantoor dat door een collectief van een aantal bedrijven ontwikkeld is. In interviews lieten we optekenen dat we het eiland met toekomstige bewoners zouden gaan kopen en gaan ontwikkelen. Met de gemeente gingen we in gesprek en ondersteund door het ministerie van Economische Zaken startten we een onderzoeksatelier.

CPEI is door de tijd ingehaald. Zo diep als de crisis was, zo overspannen is de Amsterdamse woningmarkt nu. De gemeente heeft geen collectief nodig dat de bouw van woningen op IJburg mogelijk maakt. Voor iedere kavel die in Amsterdam wordt aangeboden staan de mensen in de rij. Wat wij van harte ondersteunen is dat de gemeente Amsterdam voor het Centrumeiland kiest voor het particuliere initiatief. Zoveel mogelijk kavels worden aangeboden voor zelfbouw of voor toekomstige bewoners die in kleine groepen een eigen woning willen ontwikkelen.

Met hetzelfde enthousiasme waarmee we aan CPEI werkten staan we klaar om de nieuwe opgave voor Centrumeiland in te vullen. De vraag is daarbij niet langer hoe we het Centrumeiland bewoond krijgen maar hoe we de woningen bijzonder en betaalbaar houden. Mocht de woningmarkt plotseling toch nog in een crisis storten dan hebben we CPEI achter de hand. Want wij geloven nog steeds dat Centrumeiland één van de mooiste woonbuurten van Amsterdam kan worden.

Lees hier het maatschappelijk bod dat we als resultaat van onze ideeën voor CPEI aanboden aan de gemeente Amsterdam.

dsc_0039like

1eilandfilmstill3