Black Jack valt in de prijzen

Onze XOOMlab-collega’s Dirk Jan van Wieringhen Borski (BNB) en René de Prie (BO6) hebben voor hun project Black Jack Buiksloterham een eervolle vermelding ontvangen bij de verkiezing Gebouw van het jaar 2017. Eerder was het project al genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs  en met de andere projecten op kavel 21 Buiksloterham voor de Neprom-prijs voor locatieontwikkeling

De nominaties zijn een erkenning voor de bijzondere totstandkoming van de Black Jack. Het gebouw is niet ontworpen om prijzen te winnen. Dit grootste CPO project van Amsterdam is het antwoord op de diepe crisis waarin de woningbouwproductie nog maar een paar jaar geleden verkeerde. De rol van de architecten in het project is veel meer dan het ontwerpen van een aardige gevel. Van het eerste initiatief tot de oplevering aan de bewoners hebben Dirk Jan en René het project in goede banen geleid. Bouwkundig ondersteund door XOOMlab-collega’s Jeroen Snel en Sander Bader.

Het resultaat is een gebouw dat uniek is in zijn eenvoud. Iedere verdieping heeft rondom diepe balkons en glas van vloer tot plafond. De ruim dertig pioniers die dit CPO-avontuur mee durfden te realiseren zien vanuit hun hypermoderne lofts hoe dit oude bedrijventerrein in Amsterdam Noord snel transformeert in een woonwijk.

Nu de crisis voorbij is ligt gemakzucht op de loer. Waarom zou je het uiterste uit een project halen als de woningen toch wel worden verkocht? Het is te hopen dat het vernieuwende elan van Black Jack een inspiratiebron blijft. Deze nominatie is alvast een begin.

img_6179

Lees meer over dit project op: b-n-b.nl en bo6.nl