Twintig jaar zelfbouwervaring

Eind jaren negentig bouwde XOOMlab-collega René de Prie aan de Scheepstimmermanstraat op Borneo Sporenburg zijn eerste zelfbouwwoning. Een grachtenpand in een rijtje dat de gemeente Amsterdam in particulier opdrachtgeverschap durfde vrij te geven. Tien jaar geleden volgde zijn tweede. Een frismoderne geschakelde villa op het Kleine Rieteiland bij IJburg. Nu, twintig jaar later wordt zijn derde zelfbouwproject opgeleverd. Een ruime vrijstaande stadswoning aan de Weespertrekvaart. Drie keer is scheepsrecht of zoals zelfbouwers zeggen; het eerste huis bouw je voor je vijand, het tweede voor een vriend, het derde voor jezelf. Dat stadium is René na tientallen zelfbouwprojecten met zijn bureau BO6 Architecten al lang voorbij. Inmiddels werkt hij met XOOMlab-collega’s aan collectief particulier projecten en kleinschalige ontwikkelingen. Rode draad blijft de directe relatie met degene die uiteindelijk in het pand gaat wonen of werken. Want net als bij het bouwen van je eigen woning is persoonlijke betrokkenheid de beste garantie voor kwaliteit.

IMG_1666