Kunt u mij de weg naar Bakel vertellen

 

Nog nooit in Bakel geweest? Het oudste dorp van Brabant! Aan de Peelrandbreuk die in 2020 uitgeroepen moet worden tot Unesco geo-park. Michiel van Hoof uit XOOMlab is terecht trots dat hij geboren en getogen is in Bakel. Hij is betrokken bij de Stem van Bakel, een vereniging opgericht om de leefbaarheid binnen Bakel op termijn te waarborgen.

Bakel heeft een prachtig buitengebied met uitgestrekte bossen, heidevelden en recreatieplassen. Ieder jaar zoeken Honderdduizenden fietsers en voetgangers de rust en ruimte van het groen rond Bakel op. Het centrum van Bakel zou de pleisterplaats voor deze recreanten kunnen zijn.

Samen met de gemeente werkt de Stem van Bakel aan ideeën voor de verbetering van het centrum. Zij gaven opdracht aan XOOMlab-collega Harvey Otten, geboren Brabander uit het buurdorp Gemert, om een analyse te maken hoe het centrum te versterken. Hij ontdekte dat waar vroeger alle wegen van de gehuchten rond Bakel naar de parochiekerk leiden veel van deze oude paden er nog wel zijn maar door nieuwe wegen en bebouwing aan het oog onttrokken worden. Aan de hand van zijn schetsen gingen bewoners verder in discussie over wat zij kunnen waarderen aan Bakel en wat beter zou kunnen.

Dit voorjaar gingen twee studenten van het Mediacollege Amsterdam onder begeleiding van Michiel en Harvey aan de slag om ieder een korte film van dit unieke dorpsproject te maken.

Renee Wisse maakte een film over de ideeën van de Bakelnaren over hun dorp:

 

Julian den Ouden sprak met Siel Peijs van de Stem van Bakel, met wethouder Inge van Dijk van de gemeente Gemert- Bakel en met Harvey Otten over het project en gaf zijn film de titel “Kunt u mij de weg naar Bakel vertellen.”