Olie uit plastic

Iedereen gaat circulair dus XOOMlab ook. Maar dan wel anders. Collega’s Ted en Sander ontwerpen de productiehal en het kantoor voor IGE Solutions. Dat staat voor Integrated Green Energy Solutions. Dit Australische bedrijf gaat brandstof uit plastic maken. Het circulair principe is tegelijkertijd voor de hand liggend en om het op z’n down unders te zeggen mindblowing. Tot nog toe niet recyclebare harde plastic onderdelen uit bijvoorbeeld dashboards, koelkasten en huishoudelijke apparaten worden door AEB in Amsterdam verzameld. In de productiehal in de Petroleumhaven wordt dat plastic gekraakt tot er olie en gas vrij komt. Deze brandstof zal in eerste instantie gebruikt worden als diesel voor vrachtschepen. Door de raffinage te verfijnen zou hier ook benzine voor personenvervoer uit gewonnen kunnen worden. Het ultieme doel is de gewonnen olie zo zuiver te maken dat het als grondstof kan dienen voor nieuwe hoogwaardige plastic producten.

Ondanks de lange termijn visie is er grote haast. In mei was bekend aan welke eisen een gebouw voor dit nieuwe procedé moet voldoen. Eind maart 2019 moet het productieproces draaien. Razendsnel hebben Ted en Sander het ontwerp in 3D BIM in samenwerking met de staalbouwer en de installateur uitgewerkt. Dit deel van het circulaire proces is bijna rond.

180912 vogelvlucht impressie