Eerste paal Nul op de meter woningen DOK2404

DOK2404 bij nacht

Wij werken op de XOOMlab-werkvloer vaak samen aan projecten maar als zelfstandige ondernemers gaan we ook buiten de vloer samenwerkingsverbanden aan. Zo ontwikkelt XOOMlab-collega Harvey Otten samen met Hella Hendriks en Theo Dohle in de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn het project DOK2404. De eerste fase bestaat uit 29 appartementen boven een parkeergarage. 19 juni wordt de eerste paal geslagen. Samen met XOOMlab-collega Dimitri Langereis is het woonblok tot op het laatste detail uitgetekend. Het is de eerste woningbouw in de transformatie van dit bedrijvengebied aan de havenkom. Voor het ontwerp heeft Harvey zich laten inspireren door oude havenloodsen. Het project moet op zich zelf kunnen staan in afwachting van de ontwikkeling van de rest van het havengebied. Het stoere gebouw maakt de haven die nu achter enkele bedrijfshallen verborgen ligt zichtbaar. De woningen in het robuuste blok zijn bijzonder comfortabel. Het zijn nul op de meter woningen doordat het hellende dak op het zuiden volledig gevuld is met zonnepanelen en de woningen verwarmd worden met warmte-koude opslag. Uniek is de overspanning van de vloeren van ruim 10 meter. De woonkamers zijn 10 meter breed en grenzen aan een al even breed balkon op het zuiden dat uitkijkt op het havenhoofd. DOK2404 bepaalt het nieuwe karakter van de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn.

C1-aangepastUitsnede benedenwoningenomgeving01 - kopie