Zelf ontwikkelen én ontwerpen: DOK2404

Idealisme en een gezonde bedrijfsvoering kunnen hand in hand gaan. Dat brengen we op XOOMlab in praktijk. Zo maakt onze XOOMlab-collega Harvey Otten deel uit van het driemanschap Ruimtemaken om zelf woningen te kunnen ontwikkelen. Door zelf te ontwikkelen én te ontwerpen heb je de kwaliteit van begin tot eind in de hand. In het project DOK2404 aan de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn is dat mooi te zien. De bronskleurige hekwerken glanzen goud in de winterzon. De betonnen balkons zijn zo smetteloos wit dat je je bijna niet voor kunt stellen dat ze onbehandeld zijn. Wie goed oplet ziet dat de regenpijpen verborgen zijn in de betonnen kolommen, zoals alle details samen met XOOMlabber Dimitri Langereis net zo lang zijn gekneed tot dakranden, betonbanden, hekken en balkons vanzelfsprekend in elkaar overlopen.

DOK2404 is het eerste woongebouw direct aan de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn. Toen Harvey Otten samen met zijn Ruimtemaken-kompanen, Hella Hendriks en Theo Dohle, vier jaar geleden de meubelzaak die op deze plek stond kocht moest de ontwikkeling van de Rijnhaven nog starten. Het omgevingsplan was nog niet goedgekeurd, de jachthaven moest nog worden gestart en veel bedrijfspanden aan het water lagen er verlaten en bepaald niet sfeervol bij. Om kopers te werven organiseerden Hella, Theo en Harvey bijeenkomsten en diners in een leegstaand buurpand. Dat werkte, de 30 luxe koopwoningen op deze nog te ontginnen woonlocatie werden opvallend snel verkocht.

Het woongebouw doet denken aan een havenloods. Het is een robuust pand dat groter lijkt dan het is zodat het z’n mannetje kan staan in deze ruigere omgeving. De woningen van binnen doen denken aan grote lofts doordat ze ruim 10 meter breed zijn zonder tussensteunpunt. De balkons zijn al even breed. Alle appartementen hebben daardoor ruim 20 vierkante meter buitenruimte op het zuiden en/ of op het zuidwesten.

De zuidzijde van de schuine kap ligt perfect vrij op de zon en is helemaal volgelegd met zonnepanelen. De woningen zijn nul op de meter, een ambitie die door onze bouwpartner Vink Bouw werd ingebracht en met een WKO-installatie en driedubbel glas werd ingevuld. Aan de zuidkant hebben de woningen balkons van bijna 2,5 meter diep en diezelfde 10,5 meter breed. De diepe balkons zorgen er voor dat de zon ’s zomers niet op het glas schijnt. ’s Winters als de zon laag staat valt het zonlicht juist wel binnen en zorgt er voor dat de woning nog meer van de zonne-energie profiteert.

De 29 woningen worden ontsloten via korte galerijen aan de binnenzijde van het blok. Het blok is uitgehold en de binnenzijde is afgewerkt met hout. De galerij kijkt uit op een binnentuin die is aangelegd op het dak van de parkeergarage. De door bewoners gevormde tuincommissie heeft tussen de beplanting op het vegetatiedak een Jeu de Boulesbaan aan laten leggen. Het is nu al gezellig in DOK2404 en dan moet de ontwikkeling van de rest van de Rijnhaven nog beginnen.

Project: DOK2404

Adres: Nijverheidsweg Alphen aan den Rijn

Architect: Harvey Otten

Opdrachtgever: Ruimtemaken bv (Hella Hendriks, Theo Dohle en Harvey Otten)

Aannemer: Vink Bouw

Bouwkundig tekenwerk: DML Studio

Constructeur: Pieters Bouwtechniek

Bouwfysica: LBP

Foto’s: Luuk Kramer