Bakel

Het centrum van Bakel is door XOOMlab-collega’s Harvey Otten en André Langenberg in het groen gelegd. Voor de kerk is een waterelement geplaatst dat geïnspireerd is op de Peelrandbreuk, een geologische breuklijn die diagonaal door Nederland loopt maar alleen in de Peel zichtbaar is door een hoogteverschil in het landschap. Een opvallend verschijnsel bij de Peelrandbreuk zijn de wijstgronden waar water juist op de hogere delen van de breuk aan de oppervlakte opwelt. Het betonnen waterelement, bedacht door ontwerpbureau Carve doet hetzelfde. Het is een plek om naar de fonteintjes te kijken, uit te rusten op de bankjes op de rand of om met het water te spelen. Het groen voor de kerk, tot aan de dorpsstraat en richting de terrassen rond het plein zorgt ervoor dat Bakel niet alleen in een groene omgeving ligt maar ook in het centrum een groen dorp is.

Het waterelement is een speelplek en een ontmoetingsplek voor alle leeftijden.
De feestelijke oplevering van het kerkplein afgelopen zomer
Het water en zitelement begeleidt een fiets- en wandelroute over het plein.
Aan de rand van het plein zijn groene parkeervelden aangelegd. Als deze halfverharding succesvol blijkt kan dit product ook in andere delen van het centrum worden toegepast.
Het plein rond de kerk is ontstaan doordat begin jaren tachtig een klooster, een school, het oude gemeentehuis en het dorpscafé gesloopt werden en vervangen door parkeerplaatsen voor het nieuwe gemeentehuis en een supermarkt. Door het parkeren beter in te delen gaan er nauwelijks parkeerplaatsen verloren en ontstaat er ruimte voor groen. Door de stenen vlakte met gras en bomen in te vullen krijgt het plein zonder gebouwen toe te voegen het dorpskarakter terug.