High End

“Dat gouden gebouw?” tijdens een ronde door de buurt probeerden XOOMlab-collega’s Joost, Dirk Jan en Harvey duidelijk te maken welk gebouw in Buiksloterham ze ontwikkeld en ontworpen hadden. “O, jullie bedoelen dat groene gebouw!” Dat High End buiten de groene balkons helemaal goud is was de buurtgenoten niet eens zo opgevallen. Het groen van de balkons is dan ook overweldigend. Met het hemelwater dat op het dak wordt opgevangen en via gouden regenpijpen naar de balkons vloeit groeit de beplanting onderhoudsvrij tot ver buiten de balustrades. Als rainproof woningbouw was de watercascade van High End voorbeeldproject tijdens de Climate Adaptation Summit namens de gemeente Amsterdam.

High End is door de XOOMlabbers zelf ontwikkeld in een tijd dat de prijzen in Amsterdam de pan uitrezen. Dat gold voor de bouwprijzen, voor de woningprijzen en ook voor de grond. In plaats van te vervallen in chagrijn kozen Joost, Dirk Jan en Harvey voor maximale kwaliteit. De twee- drie- en vierkamer appartementen hebben allemaal grote balkons op het zuiden. Dankzij de meedenkende bouwers van Vink Bouw kregen de kopers veel indelingsvrijheid. Samen met de bewoners werd iedere woning door Joost, Dirk Jan en Harvey op maat ontworpen. XOOMlab-collega Sander Bader werkte de bouwtekeningen in 3D-BIM uit.

De woningen zijn praktisch energieneutraal. Dankzij de grote balkons op het zuiden schijnt de zon alleen ’s winters binnen De noordgevel heeft glas van vloer tot vloer. De aluminium lamellen beperken de directe inkijk vanaf de straat. Het patroon is geïnspireerd op de abstracte kunstwerken van Jan Schoonhoven.

High End is ontworpen door: BNB Architecten/ Harvey Otten/ Joost Vorstenbosch/ René de Prie

ontwikkeld door: BNB Architecten/ Harvey Otten/ Joost Vorstenbosch/ René de Prie

BIM-tekenwerk: Sander Bader

Aannemer: Vink Bouw

Groen advies: De Dakdokters

Fotografie: Luuk Kramer/ XOOMlab