XOOMlab genomineerd

We zijn natuurlijk hartstikke trots dat onze collega’s Joost Vorstenbosch en Harvey Otten met de Burman genomineerd zijn voor de A.A.P. (de Amsterdamse Architectuur Prijs). Helemaal omdat er het afgelopen jaar misschien wel meer dan ooit in Amsterdam is gebouwd. Wat de Burman bijzonder maakt is dat Joost en Harvey de renovatie van deze verouderde flat voor elkaar hebben gekregen door samen met de Vereniging van Eigenaren 10 nieuwe woningen bovenop de flat te ontwikkelen. Daarmee en in nauwe samenwerking met BV Intersell is deze binnenstedelijke renovatie bekostigd. Collectief particuliere stadsvernieuwing wordt zelden vertoond en verdient juist in deze tijden van stijgende prijzen, schaarse materialen en een aanhoudend tekort aan woningen in de stad navolging.

De Burman

Diverse XOOMlab-collega’s zijn eerder genomineerd. Zo waren Hanke Lumens en Dirk Jan van Wieringhen Borski een tijdje terug in de race voor de Geurt Brinkgrevebokaal voor de verbouwing van de kerk aan de Wittenkade tot een buurtgezondheidscentrum.

Gezondheidscentrum Westerpark

Tegelijkertijd werd Black Jack, een CPO van 34 woningen in Amsterdam Noord ontworpen en ontwikkeld door Dirk Jan, samen met René de Prie genomineerd voor de Zuiderkerkprijs, Ookvoor de A.A.P. en voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs was Black Jack in de race. Het project kreeg een eervolle vermelding bij de BNA gebouw van het jaar verkiezing.

Black Jack Buiksloterham bij oplevering

Een jaar daarvoor werden Ted Schulten en Harvey Otten als initiatiefnemers van de World of Food; een overdekte Foodmarkt in een gerecycelde parkeergarage in de Bijlmer genomineerd voor de Geurt Brinkgreve bokaal en zaten ze in de finale van de Dutch Design Awards.

World of Food

Nog langer geleden ontvingen Dirk Jan van Wieringhen Borski en René de Prie nominaties voor de A.A.P. en de Gouden Pyramide voor de XX-en, een Collectief Zakelijk Kantoorgebouw dat ze zelf ontwikkelden en ontwierpen op IJburg.

de XX-en

Rode draad bij alle nominaties is dat geen van die XOOMlab-collega’s ooit de eerste prijs wist te winnen. We zijn de eeuwige tweede, de Raymond Poulidor van het architectengilde. Verklap het niet aan de jury’s want stiekem zijn we trots op die titel.

De Burman

Foto’s: Luuk Kramer