XOOMlab bouwt

Het is oogsttijd voor XOOMlab. Veel projecten zijn in aanbouw, bijna van start of pas opgeleverd. Zo vlak voor de zomervakantie een overzicht:

In Buiksloterham schiet High End uit de grond. 16 appartementen in een eigen ontwikkeling en ontwerp van Dirk Jan van Wieringhen Borski, Joost Vorstenbosch, René de Prie en Harvey Otten. Het BIM-proces met Vink Bouw is door Sander Bader in goede banen geleid. De goud gepigmenteerde balkons hangen er al. De kozijnen worden geplaatst. High End wordt nog dit jaar opgeleverd zodat komend voorjaar de planten in de balkonbakken mogen groeien want bij XOOMlab is de werkelijkheid nog mooier dan de rendering.
Ondertussen werken Ted Schulten en Jeroen Snel gestaag door aan de vernieuwing van Winkelmadepark. De corporatie wooncompagnie transformeert dit voormalig zorgcomplex naar 92 woningen voor vitale ouderen. Bewoners schrijven een motivatiebrief om hier te mogen wonen. De belangstelling is zo groot dat de vervolgfases versneld worden uitgevoerd.
De eerste van twee woningen in Schalkwijk, gemeente Houten, is opgeleverd. Dirk Jan van Wieringhen Borski heeft deze uiterst duurzame (Ep = -0,35) houtskeletbouwwoningen in nauwe samenspraak met de kopers ontworpen. Sander Bader heeft alles in 3D BIM uitgewerkt zodat bouwbedrijf van Hoorn en van der Kley er een knap project van konden maken.
In Amersfoort op de Lichtenberg ligt de fundering klaar voor een vrijstaande woning die ook door Dirk Jan is ontworpen en door Sander wordt uitgewerkt. Bouwbedrijf gebroeders van Scheppingen komen helemaal uit Mijdrecht om hier een knappe houtskeletbouwvilla van te maken.
Midden in de zomer wordt de herinrichting van het Wilbertsplein in Bakel opgeleverd. Voor de kerk in het geboortedorp van XOOMlab-collega Michiel van Hoof komt een waterattractie ontworpen door ontwerpbureau Carve. Michiel is via de Stem van Bakel nog altijd betrokken bij de vernieuwing van het centrum. André Langenberg en Harvey Otten hebben daar een Centrumplan voor gemaakt en het nieuwe Wilbertsplein ontworpen. Een interview met Harvey over dit project verscheen eerder in het Eindhovens dagblad. Lees hier meer.
Na de vakantie wordt gestart met de bouw van Popwood. Een ontwikkeling en ontwerp van Dirk Jan van Wieringhen Borski en Harvey Otten in Buiksloterham. Drie appartementen met een buitentrap en een kunstzinnige gevel. Popwood krijgt een casco van CLT houten platen. Kijk nog maar eens goed naar deze lege locatie want voor je het weet staat er een kunstwerk van drie verdiepingen.
Tegelijkertijd werkten Harvey en Timo aan de overkapping van het stofzuigerplein bij de autowasserette van Autoradam Almere. In een paar maanden werd deze imposante kas met een dak met 1700 m2 zonnepanelen opgetrokken. In de kas is een interieurbaan opgenomen waar op een lopende band je auto door het Autoradam personeel van binnen in een mum van tijd wordt schoongemaakt.
Over snel bouwen gesproken. Aan de Lisdoddelaan op IJburg heeft Dirk Jan met aannemersbedrijf Hooijberg Langedijk deze woning opgetopt. De houtskeletbouw werd in één dag op het dak gezet. Het was na twee dagen al wind en waterdicht. Dit is een unieke foto van de woning in aanbouw.
Aan de Burmandwarsstraat werkt BV Intersell aan de renovatie en optopping van deze galerijflat. Vier jaar geleden werden Joost Vorstenbosch en Harvey Otten door de bewoners van de 37 appartementen gevraagd of het mogelijk was hun flat te renoveren. Dat is aan het lukken, mede door het alweer perfecte BIM-tekenwerk van Sander Bader.
Dit woninginterieur in een voormalig bedrijfspand is één van de vele projecten die door Hanke a.k.a. Studio Lumens dit jaar werd opgeleverd.
In Purmerend zijn 25 sociale huurwoningen in aanbouw die Ted Schulten in samenwerking met Jeroen Snel en Sander Bader ontworpen en getekend heeft voor corporatie de Wooncompagnie. De betonnen wenteltrappen zien er nu al veelbelovend uit.
Aan het Raphaelplein in Amsterdam Zuid werkt Dimitri Langereis van DML Studio voor een particuliere opdrachtgever aan de verbouwing van een woonhuis. Een klassiek opknappertje met een uitbouw, een dakopbouw en een hedendaags interieur. Wat natuurlijk meteen opvalt aan deze foto is dat in Amsterdam Zuid zelfs tijdens de bouw de koffie uit een Nespresso apparaat wordt geschonken.
Komend najaar wordt gestart met de tweede en derde fase van DOK2404 in Alphen aan den Rijn. Een ontwikkeling van Ruimtemaken bv, een driemanschap waar XOOMlab-collega Harvey Otten deel van uitmaakt. Samen met Dimitri Langereis maakte hij het ontwerp voor 3 koopwoningen en 18 huurwoningen die direct tegen fase 1 worden aangebouwd.
Dit najaar start ook de herinrichting van het Stationsplein in Nieuwegein. “Heeft Nieuwegein een station?” horen we de kenners van de Nationale Spoorwegen dan denken. We hebben het hier over het station van de sneltram. André Langenberg is namens de gemeente Nieuwegein stedenbouwkundige van de omgeving van dit OV-knooppunt. In totaal worden hier 2000 woningen toegevoegd en wordt het busstation geschikt gemaakt voor elektrisch vervoer. Meer nieuws volgt na de zomer!