VO Eureka!

Wooncoöperatie Eureka! en XOOMlab werken voortvarend aan de plannen voor 100 huurwoningen in de Kolenkitbuurt in Amsterdam West. Onze collega’s Joost Vorstenbosch, Dirk Jan van Wieringhen Borski en Harvey Otten hebben het voorlopig ontwerp afgerond. Al enkele jaren zochten zij met een groep enthousiaste stadsveteranen naar een locatie voor een wooncoöperatie. Aan de Majoor Fransweg in de Kolenkitbuurt wordt dit concreet.

Introductievideo Eureka!

Omdat de locatie ruimte biedt aan 100 woningen is de groep uitgebreid. Naast de vaak wat oudere stadsveteranen is een al even actieve groep jongere bewoners aangesloten. Het complex bestaat uit middeldure en vrije sector huurwoningen voor gezinnen, voor alleenstaanden en alles er tussenin. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de webiste van Eureka!

Het woongebouw komt te liggen aan een brede waterpartij aan de voet van de spoordijk. Een grote poort is de entree voor alle woningen en geeft een doorkijk naar het water.

Aan het water is een steiger waaraan gemeenschappelijke ruimtes liggen. Een gemeenschappelijke keuken en afhankelijk van de keuzes van de coöperatie atelierruimtes, werkruimtes, wasmachineruimtes en bergruimte voor grote spullen.

De woningen zijn bereikbaar via een centraal trappenhuis met meerdere liften. Direct bij het trappenhuis zijn gemeenschappelijke ruimtes en terrassen. In een wooncoöperatie huur je niet alleen maar ben je samen eigenaar. De gemeenschapszin is daardoor groter dan in een gebouw met individueel eigendom of een verhuurder op afstand. Elkaar ontmoeten is een belangrijke kwaliteit voor het wonen in Eureka!

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de Eureka! leden. De buitenruimtes worden ingericht met veel groen dat groeit dankzij het regenwater dat op het dak wordt gebufferd en via een cascade-systeem naar de balkons sijpelt. Joost, Dirk Jan en Harvey hebben in hun ontwerp voor High End Buiksloterham veel ervaring met rainproof-ontwerpen opgedaan.

Het woongebouw staat in een klein park in de Kolenkitbuurt. Metro, tram, bus en trein zijn op loopafstand, het is een kwartier fietsen naar het centrum van Amsterdam.

Wil je meer weten over dit project of je aansluiten bij Eureka! kijk op eurekaamsterdam.nl