Watertoren als duurzame accu

Harvey Otten heeft met De Ruimte Projectontwikkeling (drpo.eu) een ontwerp en een businessplan gemaakt voor de watertoren in Rotsoord (Utrecht). Het idee is de watertoren in te zetten als duurzame accu. Wanneer er een elektriciteitsoverschot in de wijk ontstaat wordt water in het watervat boven in de toren gepompt. Deze energie kan later weer aan het elektriciteitsnet worden toegevoegd door de toren leeg te laten stromen. Pompaccumulatie heet deze techniek. Het zou voor het eerst zijn dat dit in Nederland wordt toegepast en waarschijnlijk is wereldwijd nog nooit geexperimenteerd met kleinschalige pompaccumulatie.
Met Stedin (stedin.net) de regionale netbeheerder is dit plan verder uitgewerkt. Het past precies in de zoektocht smart grids op te zetten waarbij elektriciteitsopwekking en verbruik in kleine netwerken bijeen worden gebracht.

Eén reactie

  1. […] voor onder andere de Nieuwe Magere Brug over het IJ, een ontwerp voor de transformatie van een watertoren in Utrecht in een duurzame accu en het voorstel Centrumeiland IJburg collectief te ontwikkelen […]

Reacties zijn gesloten.