Max van Steen

Ooit waren we van XOOMlab allemaal jong en veelbelovend. Met name dat jonge vervliegt met de jaren maar gelukkig dienen zich nieuwe collega’s aan die de gemiddelde leeftijd fors laten zakken. Max van Steen komt vers van de TU Delft. In het XOOMlab doet hij zijn beroepservaringsperiode. Binnenkort mag hij zich architect noemen en wij als XOOMlab-collega’s delen daarvoor onze kennis en ervaring.

Wie is Max van Steen?

Dat ben ik! Ik ben 27 jaar oud en ben opgegroeid in Leiden. Het was eigenlijk al vroeg duidelijk voor mij dat mijn hart lag bij architectuur. Daarom ben ik op mijn 18e begonnen met de studie Bouwkunde in Delft.

Na mijn studie werkte ik bij Lantarenvenster, een filmhuis in Rotterdam en begon ik met het maken van bouwtekeningen, 3D-modellen en renders. Veel opdrachten kreeg ik via Marktplaats advertenties wat soms tot bizarre verzoeken van allerlei bijzondere mensen leidde. Zo vroeg iemand me een grafmonument te ontwerpen, gebaseerd op een door hemzelf gemaakte kartonnen maquette maar ik heb daarna ook ontwerpen gemaakt voor verschillende uitbouwen, een strandhuisje, een slagerij-interieur en een woonboot. Stap voor stap groeide dit uit tot mijn bedrijf: Studio Kivi.

Hoe gaat zo’n beroepservaringsperiode in de praktijk?

Het concept achter de Beroepservaringsperiode (BEP) is dat je als professional alle facetten van het bouwproces een keer hebt doorlopen. Van acquisitie tot uitvoering en beheer, het is belangrijk om hier ervaring mee op te doen of aan te hebben bijgedragen.

De traditionele route voor de BEP is dat je als junior architect in dienst treedt bij een bureau, waar je gedurende de eerste twee jaar te maken krijgt met alle verschillende aspecten van het bouwproces. Door begeleiding van ervaren collega’s word je betrokken bij diverse projectfasen en krijg je de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen.

In mijn geval is dit proces iets complexer aangezien ik als zelfstandig ondernemer werkzaam ben en dus zelf voor mijn opdrachten moet zorgen. Niet alle onderdelen van het vak worden me zomaar aangedragen maar gelukkig kan ik bij mijn collega’s van XOOMlab af en toe meekijken hoe zij werken aan projectfases die ik zelf nog niet heb doorlopen.

Op welke aspecten van je studietijd kijk je met het meeste plezier terug?

Van de zeven jaar dat ik studeerde, heb ik maar liefst vijf jaar lang mijn thuis gevonden in een typisch studentenhuis in Delft. Het was precies zoals je je dat voorstelt: een levendige chaos. Mijn studie vond ik erg leuk en het ging me tamelijk gemakkelijk af. Hoewel ik deze fase inmiddels al enige tijd achter me heb gelaten, koester ik er ontzettend veel plezierige herinneringen aan.

Museum Zuid – afstudeerproject TU Delft Max van Steen

Als afstudeeropdracht heb ik een museum ontworpen in Rotterdam Zuid waarbij de focus lag op het integreren van het gebouw in de omgeving. Door het toepassen van veel verschillende functies is het gebouw een stad op zich geworden. Het is daardoor een laagdrempelig museum voor iedere bewoner van Rotterdam Zuid.

Waar werk je nu aan?

Op dit moment ben ik met van alles bezig. Samen met Janneke Hulshof werk ik aan de ontwikkeling van een vakantiecomplex in Turkije. Om de opdrachtgever van ons ontwerp te overtuigen, leggen we de nadruk op het creëren van visualisaties vroeg in het proces.

vakantiewoning Turkije

Daarnaast coördineer ik het indienen van een vergunningstekening voor een complex rijksmonument in Aerdenhout. Het pand kent verschillende eigenaren, elk met hun eigen wensen, die soms met elkaar in tegenspraak zijn. Het vraagt dan ook om een goede organisatie en communicatie om alle belangen in balans te brengen.

De afgelopen maanden heb ik voor een producent van flexwoningen gewerkt aan een tender voor 73 starterswoningen in de gemeente Oude IJsselstreek. Door twee typen gedraaid te schakelen en het gebruik van kleur ontstaat boeiende architectuur zonder daarbij de betaalbaarheid uit het oog te verliezen.

flexwoningen Oude IJsselstreek tenderontwerp

En dan ben ik ook begonnen met het ontwerpen van abstracte grafische prints. Zo streef ik naar een veelzijdige onderneming die diverse creatieve disciplines omvat.

Wat leer je van XOOMlab?

Wat XOOMlab zo uniek maakt, is de dynamische mix van verschillende disciplines die op de werkvloer samenkomen. Elke professional heeft zijn eigen specialisatie, wat betekent dat ik continu kan blijven leren op het gebied van architectuur, stedenbouw en interieur. Bovendien is iedereen binnen XOOMlab ook ondernemer, wat op zichzelf al een vak apart is.

Over het algemeen besef ik dat er nog zoveel te ontdekken en te leren valt in elk van deze vakgebieden. Maar dat maakt het juist zo opwindend om alles gewoon uit te proberen. Ik ben benieuwd wat de komende jaren zullen brengen en hoe dit mijn ontwikkeling als architect zal vormgeven. Het avontuurlijke aspect van dit alles maakt het des te leuker.

dit interview is deel van een reeks gesprekken met leden van de coöperatie XOOMlab. Volg ze allemaal via deze link.